Ja som a les portes dels Reis, i ara a moltes cases ens atrevim a fer el tortell, les postres típiques d’aquest dia.
Cadascú te la seva manera de fer-lo, avui us diré com el faig jo!!

Ingredients per un tortell de mig kilo.

Per la massa mare:
35 gr. de llet
10 gr. de llevat fresc (el de pastilla)
65 gr. de farina de força

Per la massa principal:
65 gr. de sucre
Ratlladura de mig llimó i de mitja taronja
30 ml de llet
1 ou mitjà
un raig petit d’essència de llimó o aigua de tarongina (“agua de azahar”)
15 gr.de llevat fresc
225 gr. de farina de força
1 pessic de sal
1 ou per pintar

Per decorar:
Fruita confitada
Sucre en pols

Preparació:

En primer lloc farem la massa mare, posem en un bol la llet, el llevat i la farina i ho amassem una estona fins que quedi tot ben unit, fem una bola i la posem dins un recipient coberta d’aigua tèbia fins que floti (uns 15 minuts).

Ara pastarem la massa principal, dins un recipient fons, hi posem la farina, el llevat esmicolat, l’ou lleugerament batut, el sucre, la ratlladura del llimó i de la taronja, la mantega a temperatura ambient, la llet, l’essència de llimó o l’aigua de tarongina (el que preferiu) i el pessic de sal.
Ho amassem tot una estona fins que tot estigui ben unit, ho tapem amb un drap de cuina i ho deixem reposar fins que multipliqui per dos el seu volum (dependrà de la temperatura ambient, almenys 2 hores).
Passat aquest temps enfarinem el taulell i posem aquesta massa damunt, ho pastem i hi donarem la forma d’una bola.
Millor que s’enganxi una mica a les mans en comptes de ficar-li massa farina.
Deixem reposar 10 minuts més (tapat).
Passat aquest temps, hi fem un forat al mig i anem donant la forma del tortell.
Ho posem damunt la plata del forn amb paper de forn davall, el pintem amb l’ou batut, i el decorem amb les fruites confitades, amb l’ametlla o amb el que vulguem!
El posem dins el forn (apagat) i el deixem reposar fins que torni a multiplicar per dos el seu volum.
Quan vegem que ja ha augmentat de volum, el traiem del forn. Ara l’encendrem a 200 graus, quan arribi a la temperatura, posem el tortell i al cap de 5 minuts baixem a 180 graus, i el deixem a dins entre 15-20 minuts més (dependrà del forn).
El deixem refredar, el partim per la meitat i el farcim del que més ens agradi (nata muntada, trufa, crema, cabell d’àngel, …).

Desitjo que us agradi!!!

I que els Reis us portin Salut!!