Ja arriba la festa major!!
A molts pobles de les Garrigues és costum quan arriba la festa major de fer aquestes postres.
Cada casa té la seva recepta i manera de fer les boníssimes orelletes.
Doncs aquí va la meva, que ja la feia la meva padrina Maria Teresa de “Cal Jose”!!

Ingredients per unes 25-30 orelletes:

4 ous
200 gr de sucre
1/2 litre d’aigua
50 gr de matafaluga (o anìs verd)
50 gr de saliandra
1 bastó de canyella
2 tubets de escència de llimó
40 ml d’anís
40 ml licor Bonet (estomacal)
1/2 tasseta d’oli d’oliva
1/2 tasseta de llet
1 kg de farina
10 gr de llevat (Royal)
5 litres d’oli de gira-sol (per coure-les)

Preparació.

Primer posem a bullir l’aigua amb la canyella, la matafaluga i la saliandra, deixarem que redueixi a la meitat (després, deixar refredar i colar)
A continuació batem els ous amb el sucre.
Quan esta ben batut, hi afegim l’aigua amb que hem bullit les herbes, l’essència de llimó, l’anís, “l’estomacal”, l’oli, la llet i el llevat.
Ho remenem una estona i ara és el moment d’anar incorporant la farina (que primer em tamisat) poc a poc sense deixar de remenar.
Aquest es per mi un moment delicat ja que jo us he posat als ingredients 1 kg. de farina, però hem de troba-li el punt, ja que tant potser que en falti com que en sobri.
Ha de quedar una massa que no s’enganxi als dits però quasi-bé
A continuació tindrem preparat un lloc on posar els bocins de massa que anirem fent (com ara una taula coberta amb un drap gran de cotó). Hi espolsem farina pel damunt i comencem a fer particions d’uns 60/70 gr.de la massa.
Aquestes particions s’han de tornar a amassar formant una especie de “panets”.
Els anem posant damunt la taula que tenim el drap enfarinat, quant els tinguem tots fets els tapem amb un altre drap de cotó ( Jo faig servir un llençol ).
Damunt del drap hi posem un plàstic (aixi no fan “crosta”) ben tapat i que no hi toqui corrent d’aire.
Deixem reposar (com més estona reposin millor). Jo les deixo tota una nit.
I ara es el moment de coure-les.
Aqui es necessitarà ajuda!!
Hi ha cases que els “panets” els estiren amb un rodet de cuina. A casa nostra sempre els em estirat asseguts i estirant la massa damunt del genoll, amb un drap de cotó per sota, òbviament.
Escalfem l’oli amb una paella gran i anem posant les orelletes, lo més estirades que puguem i d’una en una, donant-los-hi la volta per coure-les dels dos costats, i al treure-les hi tirem sucre per damunt.
Pels que no heu vist mai com es fan potser es una mica complicat, jo us recomanaria que si teniu l’oportunitat de veure a algun familiar o amic que en faci ho feu, ja que es un procés digne de ser anomenat “obra d’art”

Desitjo que us agradi i Bona Festa Major!!!